Stema AB. Inofficiellt världsrekord inom låsbyte och CCTV-installation.

När någonting händer så blir det extra viktigt att det finns resurser och kompetens för att lösa allt på rätt sätt - och extremt snabbt.

Grundarna av Stema, Stefan Johansson och Mats Ohlsson, kläckte 1983 en idé till ett spännande och roligt familjespel som dock inte resten av världen riktigt förstod att uppskatta. Men, den inblick pojkarna fick från tryck och repro fick dem att istället något år senare gå över till den grafiska branschen. Vilket visade sig vara ett framgångsrikt drag. Expansionen har sedan dess varit stadig och det senaste stora steget var när Stema och Responstryck gick samman och 70 medarbetare  i slutet av 2017 påbörjade flytten till en toppmodern anläggning på 7000 m2 i Viareds Industriområde, strax väster om Borås. Där erbjuder de ett fantastiskt  utbud av grafiska tjänster i alla former; från små digitaltryck via offset till fasadskyltar. Med högsta kvalitet och med en känsla för unika lösningar. 

En oturlig start

”I de nya lokalerna fanns det ett bra, befintligt larmsystem”, berättar Stefan Johansson. ”Men, nytt folk, nya lokaler, nya rutiner, nytt system…. det är då som saker kan gå fel. Så, en helg stod byggnaden olarmad och olyckligtvis beslöt sig några då för att göra inbrott. Att det inte var planerat och att de inte var proffs misstänker vi eftersom de sparkade sönder en olåst dörr inne i lokalen. Sedan när de märkte att larmet inte gick tog de det lite lugnare och fick med sig många datorer och även några nycklar”. 

”Vi visste att när någon gjort en stöt så kommer de ofta tillbaka eftersom de vet att det då finns nya, fräscha datorer att stjäla”, fortsätter Stefan. ”Speciellt när de har nycklar. Hur skulle vi kunna hindra det? Direkt tänkte jag då på LåsTeam. De, precis som vi, har haft en stark tillväxt och vi har varit med på den resan och gjort alla deras skyltar, dekaler och bildekorer. Plus att de även hade installerat ett utrymningslarm i våra nya lokaler”.

En snabb insats

”När jag kom på måndag morgon såg jag mailet från Stema”, säger Klas Ragnvaldsson som är projektledare på LåsTeam. ”När någon drabbats av inbrott vill man naturligtvis hjälpa till extra mycket. Även om jag själv inte blivit utsatt för det så är det väldigt lätt att förstå hur det känns. Därför körde vi igång direkt. Allt gick i ett och i en väldig fart. På onsdag eftermiddag var hela låssystemet bytt.  Det borde vara världsrekord. Eller åtminstone västsvenskt rekord. Och två veckor senare var även CCTV-systemet uppe. Med tanke på att det involverar analys, planering, tillstånd, montering av kameror ute och inne, uppsättning av högtalare och kommunikation till larmcentral borde även det vara någon form av rekord. Så vi och folket från Stema som drog kablarna kan vara nöjda med vår insats där. Och detta behövs, enligt statistik från BRÅ så anmäldes nästan 1,5 miljoner brott år 2017. Andelen brott som klaras upp sjunker stadigt och är nu nere på rekordlåga 13 procent och för vardagsbrott som skadegörelse och stölder med mera är uppklarandegraden nära noll”.

Ett lyckligt slut

”LåsTeam ställde upp och gjorde en insats som var kanon”, avslutar Stefan Johansson. ”Det har varit en jättebra återkoppling från alla inblandade. Nu fungerar larmet som det ska och alla vet hur man hanterar det. Och om det kommer några suspekta personer under någon mörk helgnatt så kan vi nu hålla dem under uppsikt”.