Centiro. Funktionellt, -samarbetsinriktat, estetiskt och framgångsrikt.

Ett perfekt kontor speglar såväl verksamhetens karaktär som företagets visioner. Och i ett sådant kontor ställs också högre krav på säkerhetssystemet. 

 

Centiro är en ledande leverantör av molntjänster för transportadministration för e-handel, logistik- och industriföretag. Det grundades 1998 och redan från starten var visionen klar: att skapa det bästa företaget för såväl medarbetare som kund. Och den strategin fungerar. Ett bevis är alla de utmärkelser och priser som företaget vunnit genom åren. T ex har det internationella organisationsutvecklingsföretaget Great Place to Work Institute, nu 2017, placerat Centiro på topp 5 inom kategorin Sveriges bästa arbetsplatser för åttonde året i rad. Andra bevis är att företaget expanderat stadigt och under de senaste två åren med hela 55 procent, att det finns representerat på fler än 125 marknader och har dotterbolag i England, USA samt Indien.

 

I oktober 2017 öppnades portarna till Centiros nya kontor. En tillbyggnad som med sina 3 900 m2 är större än den ursprungliga byggnaden, som bägge är signerade arkitektfirman Wingårdhs. Här har de nu plats för ytterligare utveckling för upp till 300 medarbetare. Komplett med gym, vinterträdgård, utegård och takterrass samt en restaurang. I mitten av huset finns ett atrium med trappor som binder samman de fyra våningsplanen och miljön är ljus och öppen med kreativ inredning, personliga detaljer samt stora mängder douglasgran betsat i olika gröna nyanser. Det är inte svårt att förstå att denna byggnad är en av dem som nominerats i tävlingen om Sveriges Snyggaste Kontor år 2017.

 Både intelligent och snyggt

”Detta var ett spännande projekt med mycket speciallösningar, säger Joakim Hjärtberg som är projektledare på LåsTeam. De ingående delarna var ARX passagesystem, Galaxy inbrottslarm, lås & beslag från ASSA, Eltek brandlarm inkl nödbelysning, Eastcoast Enterprise besökssystem samt ett nödtelefonsystem för att underlätta utrymning för funktionshindrade. Den tekniska nivån är hög med bland annat intelligenta lås så att all styrning kan ske automatiskt och med smarta branddetektorer som är i ständig kommunikation med systemet. Och som alltid är det roligt att skapa riktigt snygga installationer där allt kablage är dolt och där vi valt en smäcker lösning med dörrbladsläsare som är helt integrerade i dörrarna. Ytterligare en intressant utmaning var att vi bytte till det nya systemet medan den gamla kontorsdelen var i full drift.”   

Individualism med mycket samarbete

Centiro är uppdelat i olika affärsområden som i sin tur är uppdelade i mindre team i en platt organisation där varje individ är sin egen ledare. Samtidigt som allt bygger på alla samarbetar. Och det reflekteras i både byggnaden och i säkerhetssystemet. ”En sak som vi gör lite annorlunda, berättar Lisbeth Hedin som är Facility Manager på Centiro, ”är att vi inte har någon klassisk reception. Och det har vi aldrig haft. I vårt hus är varje ”centurit” värd för vem som än kommer och tar hand om denne personligen. Nu när vi blivit större, och dessutom har en restaurang som är öppen för allmänheten, har vi för att öka säkerheten och för att förenkla administrationen installerat ett nytt besökssystem och en speedgate i entrén med en design som smälter in i miljön. Vi är ett företag som ställer höga krav på att allt fungerar och att det samtidigt ska se snyggt ut. Därför har vi också varit mycket delaktiga i alla delar av projektet, ända ner till handtagsnivå. Vårt mål var att få en så säker och självgående fastighet som möjligt, det var också ett av skälen till att vi nu har bytt till ARX så att vi får tillgång till fler funktioner och en högre flexibilitet.”

”Samarbete är mycket viktigt för oss”, avslutar Lisbeth, ”det letar vi också efter när det gäller leverantörer. Och det har fungerat väldigt bra med LåsTeam. Brandlarmet har förvisso gått någon helg i början men LåsTeam har alltid varit tillgängliga och de har bevisat att supporten fungerar utmärkt även på lördagar och söndagar.”